Menu Close

FRA Čačak – kratak pregled

Osnovana je 1. juna 1953. godine iz preduzeća “Boba Miletić”, pod punim pravnim imenom “Akcionarsko društvo Fabrika reznog alata Čačak”. Počeci su bili skromni, fokusirani rezne alate. Ali već od 1960. proširila je asortiman na razne vrste alata.

U sedamdesetima je prošla kroz reorganizaciju, otvarajući nove programe i postrojenja. Do maja 1993. imala je preko 3350 zaposlenih – vreme vrhunca.

Međutim, devedesete su donele teškoće. Raspad Jugoslavije i sankcije, uzrokovale su pad. Nedostajali su pouzdani dobavljači, investicije i rasplet sudskih sporova oko neisplaćenih plata.

Uprkos tim nedaćama, fabrika je opstala u 2000-ima, mada s manjom dobiti. Sa preko 500 zaposlenih, suočila se sa finansijskim izazovima. U aprilu 2007. uvrštena je na OTC tržište Beogradske berze.

Od aprila 2010. prolazi kroz restrukturiranje, s ciljem promena u organizaciji i izmirenja dugova za eventualnu privatizaciju.

Maj 2013. je obeležila 60. godišnjica, ali u oktobru 2021. proglašen je stečaj zbog dugova.

Većinski vlasnik je bila država do 2015, kada je fabrika postala od posebnog značaja za odbrambenu industriju. U avgustu 2021. prestala je s radom, a 452 radnika isplaćene su otpremnine iz državnog socijalnog programa.

Fabrika je sklopila posao sa američkom kompanijom BOING u oktobru 1984.

Danas, u stečaju, deli sudbinu sa mnogo industrijskih divova iz tog vremena koji su na isti način ugašeni. Dokumentacija, sa svim tehnologijama obrade će možda završiti u arhivima ili uglavnom kao što smo videli do sada, na deponijama. To je epilog za bivše radnike, koji će tragati za pravima na penziju. Prošlost Fabrike reznog alata Čačak ostaje delom istorije, ali nas podseća na vreme kad je industrija bila srce ekonomije, a ljudi su zajedno stvarali velike stvari.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x